Αφρικανικός ελέφαντας εναντίον Ινδικού ελέφαντα

Τα μεγαλοπρεπή και πιο γνωστά ζώα στη Γη είναι ελέφαντες. Οι ελέφαντες είναι από δύο ξεχωριστά είδη, Ασίας και Αφρικής. Τα ονόματα δίνονται σύμφωνα με τις κατανομές τους. Η πλειοψηφία ολόκληρου του ασιατικού πληθυσμού ελέφαντα αποτελείται από τον ινδικό ελέφαντα (Elephas maximus indicus), ο οποίος είναι μεγαλύτερος από το 60%. Ο αριθμός των Αφρικανών ελέφαντες (Loxodonta africana) είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτόν των ασιατικών ελεφάντων στον κόσμο. Παρά την παρόμοια μορφή του σώματος και το τεράστιο μέγεθος αυτών των δύο ζώων, δεν είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε αν μια Αφρικανική ή μια Ασιατική λόγω των πολλών διαφορών μεταξύ τους. Στην άγρια ​​φύση όλοι οι ελέφαντες ζουν σε αγέλες και τα ενήλικα αρσενικά ζουν μοναχικά.

Αφρικανικός ελέφαντας

Ο αφρικανός ελέφαντας είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος ελέφαντας, που διανέμεται από 37 αφρικανικά έθνη. Υπάρχουν περίπου 600.000 από αυτούς που ζουν στην άγρια ​​φύση της Αφρικής (Blanc et al., 2003). Πρόκειται για το μεγαλύτερο εκτάριο ζώου στη Γη, το οποίο ζυγίζει από 3 έως 6 τόνους. Τα θηλυκά είναι ελαφρώς βραχύτερα (2-3 μέτρα) και τα αρσενικά στα 3,5 μέτρα. Τα αυτιά είναι μεγάλα και στρογγυλά που μεγαλώνουν πάνω από το ύψος της κεφαλής. Όταν ένας Αφρικανός ελέφαντας κοιτάζει πλευρικά, η κοίλη πλάτη είναι σαφώς ορατή. Οι ρυτίδες του δέρματος φαίνονται εύκολα. Ο κορμός του αφρικανικού ελέφαντα έχει δύο δάχτυλα. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά έχουν κοτσάνια και είναι χρήσιμα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους καθώς και για να σπάσουν τους καρχούς των δέντρων για τη σίτιση. Ο πληθυσμός των αφρικανικών ελέφαντες θεωρείται ευάλωτος στην πτώση από την Παγκόσμια Ένωση Διατήρησης (IUCN, 2011).

Ινδικό ελέφαντα

Αποτελούμενο από περισσότερους από 30.000 από τους 50.000 εκτιμώμενους ασιανούς ελέφαντες, το ινδικό υποείδος θεωρείται πιο σημαντικό για τα άλλα υποείδη. Τα περισσότερα από αυτά διανέμονται στη Νότια Ινδία (Sukumar, 2006). Ο ινδός ελέφαντας συνήθως ζυγίζει περίπου 2 - 4 τόνους και στέκεται μεταξύ 2 - 3 μέτρων, αλλά ο καταγεγραμμένος ψηλότερος ήταν 3,4 μέτρα. Μόνο τα αρσενικά έχουν χαυλιόδοντες και το οποίο είναι επίσης ένα μικρότερο ποσοστό ολόκληρων ινδιάνων αρσενικών ελεφάντων λόγω λαθροθηρίας. Ο μυϊκός κορμός είναι η κύρια συσκευή των ελεφάντων για πολλά πράγματα (δηλαδή τη σίτιση, το ποτό, τη μυρωδιά, την καταπολέμηση, την αγάπη ... κλπ) και που έχει μόνο ένα δάχτυλο στην άκρη, στον ινδικό ελέφαντα. Η πλάτη δεν είναι κοίλη και τα αυτιά δεν είναι πολύ μεγάλα. Οι ρυτίδες στο δέρμα δεν είναι πολύ πυκνές και επομένως δεν είναι επικρατέστερες. Ο ινδός ελέφαντας έχει μεγάλο ρόλο στον ανθρώπινο πολιτισμό, είναι ένας θεός Ganesh με πρόσωπο ελέφαντα, και επίσης συμμετέχουν σε παρελάσεις θρησκευτικών γεγονότων στην Ινδία. Με κάποιο τρόπο, ο ινδός ελέφαντας κατηγοριοποιείται ως απειλούμενο είδος λόγω της καταστροφής των οικοτόπων και της σφαγής από τον άνθρωπο.

Αφρικανικός ελέφαντας εναντίον Ινδικού ελέφαντα

Και τα δύο ζώα που έχουν παρόμοιες διατροφικές συνήθειες (φυτοφάγα), μεταναστευτικά κοπάδια, κοινωνικά θηλυκά, μοναχικά αρσενικά, ακαταμάχητη φροντίδα των μοσχαριών τα κάνουν όμοια. Ωστόσο, η έμφαση στις διαφορές θα έκανε τα δύο είδη ελέφαντα πιο ενδιαφέροντα. Ο ελέφαντας της Αφρικής είναι μεγαλύτερος και ζυγίζει περισσότερο. Η παρουσία των χαυλιόδοντων σε αρσενικά και θηλυκά σε αφρικανικούς ελέφαντες είναι μια σημαντική διαφορά. Επίσης, η άκρη του κορμού έχει δύο δάχτυλα στον αφρικανικό ελέφαντα, ενώ στον ινδικό ελέφαντα υπάρχει μόνο ένα. Οι Αφρικανοί είναι λίγο πιο επιθετικοί, αλλά όταν τα αρσενικά βρίσκονται στο μουστάκι, δεν υπάρχει κανένας για να τα δαμάσει ακόμα κι αν πρόκειται για ινδικό ελέφαντα. Ωστόσο, η πολύ μεγάλη σχέση μεταξύ ανθρώπου και ελέφαντα οφείλεται στη γοητεία που προσθέτουν μέσω της νοημοσύνης τους.